Als het waar is | Wetenschap, waar kwam je dan vandaan?



Wat is wetenschap?Volgens de oostelijke Han -dynastie(? – 147 jaar)De “over de woorden”, “Ke” is een woord van betekenis, van “hij Cong Dou, het volume van de vechtman”.Daarom betekent “wetenschap” in de oudheid meting van de meting.Het woord moderne “wetenschap” is afkomstig van het Latijn“Scientia”, Engels is“Wetenschap”EssenceHet betekent “kennis” en “leren”.In 1868 (het eerste jaar van de Meiji van Japan), Fuzawa Yuji(1835-1901)Het boek “Poor Story” werd gepubliceerd en het boek was“Wetenschap”Vertaald als wetenschap.Kang youwei(1858-1927)Voor het eerst in “Japanse boeken” wordt het woord “wetenschap” aangehaald.


Volgens het “Modern Chinese Dictionary” (zevende editie) wordt “Science” gedefinieerd als “een kennissysteem dat objectieve wetten weerspiegelt zoals de natuur, de samenleving, denken”.Wetenschap verwijst meestal naar kennis en kennis over de natuur.Er zijn “sociale wetenschappen” over de samenleving en “engineering science” over engineering.Er zijn veel afdelingen, zoals biologische wetenschap, levenswetenschap, informatica, enz.




In het dagelijks leven zijn er 5 betekenis in de wetenschap:


Over de systematische kennis over de natuur en transformatie van de natuur;


Een gereedschap;


Een ideologisch systeem;


Een sociaal systeem;


Een denksysteem.

Volgens de beroemde Britse geleerde Karbo ● Pur(Karl Popper, 1902-1994)Er zijn drie kenmerken van onderzoek: wetenschap:


Wat kan worden bevestigd, is wetenschap.Van de oudheid tot vandaag tot vandaag hebben mensen drie stadia van de natuur ervaren: ten eerste, het theologische stadium, natuurfenomenen toeschrijven die niet begrijpen (zoals oud, ziek, stervende, wind, droogte, overstroming, aardbevingsvulkaan, enz.) God. Kom op te lossen.De tweede is om alle fenomenen in metafysica te verklaren, vorm of algemene essentie te gebruiken (zoals goed, kwaad, oorzaak en gevolg, yin en yang, enz.).De derde is het empirische stadium, dat wil zeggen het wetenschappelijke stadium, wat niet empirisch kan zijn, is geen wetenschap;


Wat nuttig is, is wetenschap.Menselijke cognitie kan worden onderverdeeld in twee categorieën: ware en valse cognitie en waarde cognitie.Natuurlijk is nep geen wetenschap, noch de wetenschap is nutteloos.Op dit moment hebben sommige wetenschappers verschillende meningen;


Degenen die mogelijk worden vervalst, zijn wetenschap.Deze zin is een beetje mond, maar het is erg belangrijk.Het betekent dat die duidelijke, dubbelzinnige dingen moeilijk te vervalsen zijn (zoals astrologie, luifel, goede en kwaadaardige reïncarnatie, enz.), Dus het is geen wetenschap.

Het begin van de wetenschap kan worden herleid tot ongeveer 600 voor Christus.Op dat moment waren er enkele voorbeelden van het observeren en nauwkeurig beschrijven van de natuur in China, Egypte, het Lianghe Basin, Iran en India, maar ze wisten het allemaal maar wisten niet waarom.Er ontstond een groep grote filosofen (figuur 1).Ze probeerden “kennis” te overtreffen, “kennis” vast te stellen en redelijke wetten te maken die redelijk zijn voor natuurlijke fenomenen, en zelfs God moet de rationele wet gehoorzamen.


Figuur 1. Enkele beroemde oude filosofen


Er zijn Tosist in het oude Iran(Zarathustra, rond 628 v.Chr. 551 voor Christus)EssenceHij stichtte het toshiskisme(Zoroastrianisme), Ook bekend als het aanbidden van vuurleer (figuur 2).Het oude Iraanse trouwe geloof was opgedragen.Het aanbidden van de vuurleider gelooft dat de belangrijkste god van de wereld Ahura Mazda is(Ahura Mazda)EssenceAhura Mazda creëerde de hemel, grond, water, planten, dieren, mensen en vuur (dus nummer 7 is een gunstig aantal Iraniërs).Het vuur is “licht” en het aanbidden van het vuur is een heilige plicht.Alles in de wereld is het resultaat van de strijd om de god van het licht met de donkere duivel.Toskisme heeft de Perzische dynastie ontvangen in Iran’s Iranian(550 v.Chr. -330 v.Chr.)En Sansan -dynastie(224 -651)Steun, welvaart.In 651 werd Iran veroverd door de Arabieren en veranderden de Iraniërs in de islam.


Figuur 2, Faravahahar, een eerbetoon aan het geloof, staat op een paar vleugels, met een cirkel met een eeuwige cirkel met één hand en de andere hand uitgestrekt.


Er zijn Boeddha’s in het oude India(Sakyamuni, rond 623 v.Chr. 544 v.Chr.)EssenceHet boeddhisme gesticht door de Boeddha benadrukt het bewustzijn van idealisme.Het boeddhisme veranderde de “vijf elementen” van de “vijf elementen” van het land, water, wind, vuur en leegte in het oude Indianisme in de “vier grote elementen” van grond, water, wind en vuur.De combinatie van deze vier elementen genereert het uiterlijk van de lichamen, die “kleur” wordt genoemd.Als de “vier grote” onevenwichtigheden, zul je “ziekte” hebben; als er een “één grote” ontbreekt, zal het “sterven”; uiteindelijk is de “vier major” verspreid en is het “leeg “; daarom,” alle vier zijn leeg “.


Het boeddhisme neemt het idee van reïncarnatie in het oude Indianisme aan, maar het is de ultieme oplossing dat springen uit reïncarnatie (nirvana) de ultieme oplossing is.De Boeddha verzette zich tijdens zijn leven verzet om afgodendiening te aanbidden.Daarom was er gedurende honderden jaren na zijn dood geen standbeeld in boeddhistische sculpturen, maar hij gebruikte alleen een stoel en een paar voetafdrukken om aan te geven dat hij was vertrokken (figuur 3).Tegenwoordig is het Boeddhabeeld echter een van de meest idolen ter wereld geworden.In 1206 veroverden moslims India. In de volgende eeuw overleefden Hindu geworteld in de mensen, maar het boeddhisme was een rampHet boeddhisme heeft zich echter verspreid naar Oost -Azië (China, Japan, Noord -Korea) en Zuidoost -Azië (Vietnam, Laos, Thailand, Myanmar), en er zijn nog steeds veel gelovigen.


Figuur 3, de vroege sculpturen van het boeddhisme, een lege stoel en een paar voetafdrukken geven aan dat de Boeddha was vertrokken


Er is Lao Tzu in China(Li er, 571 v.Chr. -471 v.Chr.),Confucius(Kong Qiu, 551 v.Chr. -479 v.Chr.), Mencius(Meng Yan, 372 v.Chr. -289 v.Chr.),kleinzoon(Sun Wu, rond 545 v.Chr. 470 voor Christus))(Hij heeft een afstammelingszon yan die rond 350 v.Chr. Woont, en soms ook zijn kleinzoon wordt genoemd),Mozi (mo zhai, rond 476 v.Chr. 390 v.Chr.)Zhuangzi(Zhuang Zhou, van ongeveer 369 v.Chr. -286 v.Chr.)wachten.De daden van deze filosofen zijn ons bekend.



Er zijn minstens 30 beroemde filosofen in het oude Griekenland

De belangrijkste omvat:

01

Taylorus(Thales, tussen 624 en 620 bc tussen 548 en 545 v.Chr.)EssenceTaylor probeerde van religie af te komen en wetenschappelijke principes te verkennen door natuurlijke fenomenen.Hij bestudeerde de wetten van soliditeit, vloeistof en gasvormige veranderingen in water en vóór een oordeel van “water is de bron van alle dingen”.Taylor gelooft dat het universum ordelijk is en dat alles in het universum zijn doel heeft en op dit doel loopt.Hij staat bekend als ’s werelds eerste filosoof in het Westen en heeft een diepgaande impact op de westerse filosofie en wetenschap.

02

Bidorlas(Pythagoras, 570 BC-500-490 v.Chr.)EssenceHij staat bekend als de stelling van Pythagras (Pythagoras), en ontdekte ook het ritme (zie “Pythagolas and His Immortal Sound”) en stichtte de Pythagras School.Pythagoras gelooft “alles tellen” en pleit voor het onderzoeken van het mysterie van het universum door wiskunde en filosofie.Maar hij was bijgelovig over mysterieus en hij stierf aan wangedrag.

03

Herack Litt(Heraclitus, van ongeveer 540 v.Chr. -480 voor Christus)EssenceHij is de oprichter van dialectiek.Heraklit gelooft dat alles bezig is met constante verandering en ontwikkeling, en er zijn geen eeuwige dingen in de wereld.Zijn beroemde gezegde is: “Mensen kunnen niet twee keer in dezelfde rivier stappen.”Hij gelooft dat vuur het originele origineel is, en alle dingen worden eindelijk toegeschreven aan vuur, en het wordt nieuw gegenereerd door vuur.

04

Flobus(Philolas of Croton, van ongeveer 470 v.Chr. -385 v.Chr.)EssenceHij is een re -disciple van Pythastorlas, een vertegenwoordiger van de school, en heeft een prestatie gemaakt in wiskunde en muziek.Hij stelde de vier elementen van grond, water, vuur en qi voor en zei dat ze de wereld alles in een bepaald deel vormen.Hij stelde ook een kosmisch model voor, denkend dat het centrum van het universum een ​​vuurbal is, alle planeten en hemellichamen rond deze vuurbal lopen, en de aarde, de maan, de zon en andere planeten omvatten het.

05

Socrates(Socrates, 469 v.Chr. -399 v.Chr.)EssenceSocrates staat bekend als de oprichter van de westerse filosofie.Hij had geen werk in zijn leven (hij geloofde dat de tekst moeilijk was om de minderheid over te brengen) en creëerde geen school.Maar zijn discipelen hebben veel invloed.Hij predikte zijn gedachten door dialoog en benadrukte het belang van filosofie en ethiek.Hij heeft veel beroemde uitspraken, zoals “deugd is kennis”, “wetende dat hij onwetend is”, “er zijn twee soorten mensen in de wereld, de ene is een gelukkig varken en de andere is een pijnlijk persoon. Pig”.Deze opvattingen hebben een grote invloed op de ontwikkeling van de westerse filosofie en ethiek.

06

Plato(Plato, 427 v.Chr. -347 v.Chr.)EssencePlato is in de oudheid een van de grootste filosofen en denkers ter wereld.Hij is een student van Socrates, een leraar van Aristoteles (later).De drie worden ook Griekenland Sanjie genoemd.Plato richtte zijn eigen school op in Athene -College(Academie)(Figuur 4), dit college is de moeder van moderne universiteiten.De doctrine van Plato omvat:


Sociale arbeidsverdeling: de samenleving bestaat uit drie soorten mensen:(1) Producenten, waaronder ambachtslieden, boeren, zakenmensen, enz.; (2) verdedigers, voornamelijk soldaten, ze moeten loyaal, dapper en verantwoordelijk zijn; (3) geleerden en heersers, ze moeten verstandig zijn, deugd, open, zelf gedisciplineerd, zelf gedisciplineerd en ijverig.


Ideale staat (utopie): inclusief de overheid, harmonie, management, enz.;


Ichling: één ding wetende omvat het concept van prioriteit en praktische perceptie, de twee zijn onvervangbaar en zijn mogelijk niet compatibel;


Liefde: de liefde van Plato is abstract en houdt geen sensuele liefde in;


Mathematical Science: Plato heeft een schoolregels vastgesteld voor zijn school -mensen die niet begrijpen dat wiskunde niet moet binnenkomen.De cursussen die studenten moeten leren, zijn geometrie, astronomie en muziek;


Wet: basis van wetgeving, uitvoeringsmethoden, enz.Maar Plato slaagde er niet in om het te voltooien;


Universe: het universum bestaat uit water, vuur, lucht en grond. God creëert de wereld en heeft een ziel.

07

Hippox(Hippocrates, 460 v.Chr. -377 v.Chr.)EssenceHippocrat is de oprichter van de westerse geneeskunde en staat bekend als de ‘vader van de geneeskunde’.Hippokrad gelooft dat de menselijke gezondheid wordt bepaald door de balans van bloed, slijm, gele gal en zwarte gal.Hij pleitte voor dat genezing van de ziekte zoveel mogelijk moet worden hersteld, en de beste manier om een ​​gezond best te behouden is om minder te eten (vooral als je ziek bent) en meer te lopen.Hij is van mening dat artsen de ziekte moeten begrijpen door te observeren en empirisch bewijs en een behandelplan te formuleren op basis van de individuele aandoeningen van de patiënt.Hippokrad stelde ook de professionele morele regels van medisch personeel voor: “Hippocrata Eath” (zie “Fever and Anti -Fever Medicine”), wat nog steeds de basis vormt voor medische ethiek en professionele ethiek.

08

Democyt(Democritus, 460 v.Chr. -361 v.Chr.)EssenceDemocylt en Socrates en Plato waren hedendaagse mensen.Hij gelooft dat alle dingen in het universum zijn samengesteld uit atomen, en verschillende combinaties en bewegingen van atomen vormen verschillende materiaal- en materiaalvormen.Het universum is niet gesticht en het bestaan ​​van het universum heeft geen doel.Democlete gelooft ook dat menselijke zielen ook bestaan ​​uit atomen.Hij benadrukte geluk en gelooft dat de standaard van moraliteit geluk en geluk is, en geluk is het ultieme doel van het leven.Democlete was een zeer lang leven en was een concurrent bij Plato in de wereld.

09

Oujili(Euclid, 330 v.Chr. -275 v.Chr.)EssenceOU Jili is een van de grootste wiskundigen ter wereld en staat bekend als de “vader van de geometrie”.Zijn meesterwerk “Geometry Original” is een van de meest succesvolle studieboeken in de geschiedenis en gebruikt het al 2000 jaar.Zijn methode “Axiom -Proposition -Proof” heeft een enorme impact op de ontwikkeling van wiskunde en wetenschap in toekomstige generaties, en het is nog steeds de wet van Jinke Yu.

10

Akimid(Archimedes, 287 v.Chr. -212 v.Chr.)EssenceArchimedes leverde uitstekende bijdragen in wiskunde, mechanica, optica, vloeistofmechanica en technische wetenschappen.In termen van wiskunde vond hij de Archimedes -slakkenlijn uit.In termen van mechanica ontdekte hij het principe van leverage en het zwaartekrachtprincipe.In termen van optica bestudeerde hij het principe van breking en reflectie van licht en ontdekte hij de verzamelingen.In termen van vloeistofmechanica vond hij drijfvermogen en verhouding.In termen van engineering vond hij vele praktische machines en gereedschappen uit, zoals spiraalvormige pompen, oorlogsschepen, kranen, enz. (Zie “een van de mechanische energie”).Zijn beroemde gezegde is: “Geef me een steunpunt en ik kan de hele aarde wrikken.”

11

Starcashus(Hipparchus, 190 v.Chr. -120 v.Chr.)EssenceStarchas is de oprichter van de westerse astronomie.Hij zette een ruimte voor ruimte en bereidde een positietabel met 1022 sterren, die ook de helderheid markeerden.Hij gemeten ook nauwkeurig de afstand van de aarde tot de maan en de lengte van het jaar (zie “Spring, Liching, Spring Festival, Spring Equintest”).

Deze grote geleerden zijn de pioniers van de wetenschap


Figuur 4, Raphael (1483-1520), een beroemd schilderij “School of Athene” over de tijd en ruimte. Tot 168 jaar), en dezelfde hand aan de aarde tegenover de tegenovergestelde Ptolemaeus is Zelia Stud, de jongeman die ernaast staat, is Raphael zelf, de linkerbovenhoek is Pythagoras, en de bruine kleren zijn Socrates linksboven. Rode persoon is Plato en de blauwe jurk naast hem is Aristoteles.



De eerste wetenschapper ter wereld is de laurier van niet -Aristoteles(Aristot, 384 v.Chr. -322 v.Chr.)Ja.Aristoteles en onze oude Chinese Mencius (372 v.Chr. -289 v.Chr.) Waren mensen uit dezelfde periode.Hij werd geboren in een klein stadje in het noorden van Griekenland(Stagira), Vader is een arts van de Macedonische koninklijke familie.Al in de ouders van Aristoteles, groeide hij op met zijn zus en broer -in -law.Op 18 -jarige leeftijd ging hij naar de leraar van Athene uit Plato(Plato, 427 v.Chr. -347 v.Chr.)In de beroemde “Academie”(Academie)Ik heb bijna 20 jaar gestudeerd en gewerkt.Het onderzoek van Plato is vooral het onderwerp van sociale wetenschappen zoals filosofie, politiek en wetgeving.Aristoteles valt ook natuurwetenschappen aan zoals logica, fysica, biologie en andere natuurwetenschappen.Na de dood van Plato arriveerde Aristoteles voor het eerst in een klein land(Mysia)Na een paar jaar te hebben gewerkt, trouwde hij in de periode van de neef van de koning.In 343 voor Christus ontving hij koning Philip II van Macedonië(Philip II, 382 v.Chr. -336 v.Chr.)Uitnodiging, leer Prins Prins Alexander(Alexander the Great, 356 v.Chr. -323 v.Chr.)EssenceOp dat moment verbrandde Philip II net zijn geboortestad.Dus ging Aristoteles naar Macedonië. Op dit moment was hij 41 jaar oud en 13 jaar oude Alexander (figuur 5).


Figuur 5, Aristoteles en zijn student Alexander


In 335 voor Christus kwam Alexander de troon binnen en veroverde al snel Athene.Aristoteles ging naar Athene en vestigde zijn eigen school “speech”(Lyceum)EssenceIn 323 voor Christus stierf Alexander op weg om de wereld te veroveren.Aristoteles maakt zich zorgen over vervolgd en vermeden het eiland(EUBOEA)Kort nadat hij stierf aan ziekte.Op 62 -jarige leeftijd.


Het werk van Aristoteles (figuur 6), dat tot op de dag van vandaag circuleert:


Retoriek(Retoriek)Items


Poëzie(Poëtica)Items


Classificatie(Categorieën)Het vertelt de 10 kenmerken van dingen, inclusief materiaal, kwantiteit, kwaliteit, relatie, plaats, tijd, houding, houding, staat, beweging en beweging;


uitleggen(Over interpretatie)Het vertelt de basisideeën van logica, inclusief de zekerheid, onvermijdelijkheid, mogelijkheid en toevallige aard van dingen;


Prioriteitsanalyse(Eerdere analyse), Vertel de modale en redenering van logica;


Post -Test -analyse(Posterieure analyse), Over de manier van perceptie, intuïtie en logica;


Sofinnister(Sophistic Requting)Het vertelt veel voorbeelden van logisch debat en weerlegt wat sophisterie;


Diergeschiedenis(Geschiedenis van dieren)Het vertelt een verscheidenheid aan dieren, vooral mariene dieren, en methoden voor dierenclassificaties;


Voorkomen en sterven Over generatie en corruptie), Vertel de groei, verandering en dood van dieren;


metafysica(Metafysica), Vertel het bestaan, vorm, verschillende soorten causaliteit en de motivatie (de theologen van latere generaties om het bestaan ​​van God te bewijzen);


ethiek(Nicomachean Ethics)Dit boek is vernoemd naar zijn zoon, die zijn lezing over zijn leer is;


Lucht(Op de hemel), Het vertellen van astrologie en celestiale lichaamsoperatie;


ziel(Op de ziel)Items


politiek(POLITIEK)Items


Jeugd en ouderdom, leven en dood(Over jeugd en ouderdom, over leven en dood, over ademhaling)Items


Verschillende onderwerpen(Onderwerpen)Dit is een diverse praten over logica, literatuur en kunst.

Van de bovenstaande zijn de classificatie, interpretatie, prioriteitsanalyse, post -verificatie -analyse, standaard en jeugd en ouderdom, leven en overlijden ook gezamenlijk bekend als “tools”(Organon)Het is het werk van Aristoteles over logica.De logica van Aristoteles is erg opwindend.Hij gaf bijvoorbeeld een voorbeeld:


死 Iedereen zal sterven (uitgangspunt)

人 Socrates is een persoon (klein uitgangspunt)

会 Dus Socrates zal sterven (redeneren)


Deze redenering met drie stage toont de charme van de logica (zie “Logische beslissing”).


Figuur 6, Aristoteles


Aristoteles heeft echter ook enkele verkeerde uitzichten.Hij gelooft bijvoorbeeld dat de grond de zwaarder is, dus hij valt op de grond; de lucht is de lichtste, dus hij zweeft in de lucht.Op basis hiervan concludeerde hij dat de aarde het centrum van het universum is.Dit is de oorsprong van “Earth’s Story”.


Aristoteles -student Alexander gebruikte zwaarden en branden om een ​​rijk te vestigen dat Europa, Azië en Afrika overspant.Er waren veel beroemde geleerden tijdens de dood van Aristoteles meer dan duizend jaar.Ze bouwen belangrijke prestaties op op verschillende gebieden, zoals wiskunde, optica, chemie, geneeskunde.Aristoteles is echter als een berg en niemand kan terugkijken.Het werk van Aristoteles wordt ook beschouwd als een klassieker.Pas de Renaissance (14e eeuw -17e eeuw) overtrof dat de wetenschap het oude Griekenland volledig overtrof en zich op een nieuw niveau vestigde.


Veel mensen hebben bestudeerd waarom wetenschappen niet in China hebben geproduceerd (zie de “explosie”).In het tijdperk van de wetenschap loopt China niet achter.Bijvoorbeeld, de periode van de staten van staten(476 v.Chr. -221 v.Chr.)Gande(Midden -4e eeuw voor Christus)Hero Shishen(In de late 4e eeuw voor Christus)Het heeft 810 sterren opgenomen en de werking van de planeet in detail beschreven.Ze waren meer dan honderd jaar eerder dan instellen.De vier grote uitvindingen van China hebben de hele wereld veranderd.Sindsdien zijn mensen blijvende bijdragen blijven leveren, maar de belangrijkste lijn van de Chinese cultuur is confucianisme.Confucius onderzoek is voornamelijk ethiek, samenleving en politiek.Later(156 v.Chr. -87 v.Chr.)Accepteer Dong Zhongshu(170 v.Chr. -104 v.Chr.)Suggesties, stop honderden, respecteer het confucianisme alleen.In de sui -dynastie(581 -618)Start het imperiale onderzoekssysteem en de “Ming Jing” wordt onderzocht.In de Ming -dynastie Chenghua -jaren((1465 -1487.Het is ontwikkeld tot “acht -strandliteratuur”.Weinig mensen studeren wetenschap.Ming -dynastie(1368 -1644)De jezuïeten Masters introduceerden China Dodge in China en veroorzaakten niet veel reactie.


In de late jaren zeventig was er een modewoord: “Leer wiskunde en scheikunde, en je bent niet bang om de wereld te doorkruisen.”Talloze jonge mensen investeren actief in de opleving van leren.Dit is ook een van de belangrijke redenen voor de welvaart van China vandaag.





Einde




MeerInhoud, klik op de afbeelding

Geschreven artikel: Du Ruchu (Canadian Academy of Engineeringacademicus)

Disclaimer: de inhoud van dit artikel vertegenwoordigt alleen het persoonlijke standpunt van experts om te leren voor referentie


Let op voor meer populaire wetenschapsinformatie op “Guangzhou Popular Science”

Related Post